Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Bommelerwaard

Search
Generic filters
Exact matches only

Bommelerwaardse Kasteelroute

100 KM

De Bommelerwaard kun je het beste fietsend verkennen. Het landschap is afwisselend met dijken en uiterwaarden, kastelen, landgoederen en pittoreske dorpjes. Het gebied is omsloten door de rivieren de Maas en de Waal.

Het nieuwe kastelenboekje is uit! Een mooie fietsroute langs de 7 kastelen in de Bommelerwaard met leuke afstaptips en nieuwe voordeelbonnen, welke tot eind 2022 geldig zijn. Het boekje is te koop voor € 5,00 bij Tourist Info Bommelerwaard, Markt 10 te Zaltbommel.

Start en eindig deze route in één van de best bewaarde waterburchten in Nederland: Kasteel Ammersoyen. Ontdek het kasteel met haar metersdikke muren, de indrukwekkende ridderzaal en de echte slotgracht. Naast het kasteel ligt het koetshuis van kasteel Ammersoyen, geopend voor koffie met gebak, lunch, borrel, high tea, high wine en bed & breakfast.

Fietsend langs de dijken heb je steeds prachtig zicht op de uiterwaarden en het water. Breng onderweg een bezoek aan het stadje Zaltbommel waar cultuur en historie hand in hand gaan. Hier kun je ook Stadskasteel Zaltbommel, het voormalige Maarten van Rossum-huis, bezoeken. In het Stadskasteel is vandaag de dag een museum gevestigd.

Verder op de route kom je door het plaatsje Rossum. Hier is – waarschijnlijk – in de 13e eeuw een kasteel gebouwd door de familie Van Rossum (de voorouders van Maarten van Rossum). Dit kasteel is tijdens het beleg van Zaltbommel in 1599 helaas volledig verwoest. Enkele eeuwen later werd een kleiner gebouw op de plek van de ruïne gebouwd, die in 1850 door baron Van Randwijck is vervangen door het huidige landhuis.

Tot slot fiets je voorbij het Slot van Well of het Huis van Malsen. Deze waterburcht werd waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd in de vorm van een woontoren. Door de eeuwen heen werd het verder uitgebreid tot het in 1672 zwaar beschadigd raakte. In 1884 werd het kasteel gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe voorbouw met kantelen. In 1934 werden de valbrug en het poortgebouw gebouwd.

Variatietip: neem het pontje Alem (knooppunt 98) om de route uit te breiden.


Lees meer
Startpunt Kasteel Ammersoyen
Kasteellaan 1
Ammerzoden
Knooppunten
13
12
60
82
63
72
64
65
66
78
67
98
23
22
21
97
14
13
24
Eindpunt Kasteel Ammersoyen
Kasteellaan 1
Ammerzoden
Aangeboden door:

Tips voor onderweg

Delen: