Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Bommelerwaard

Generic filters
Exact matches only

Het Bommelaertje

In het kader van het CultuurFestival Bommelerwaard in 2019 bedacht kunstenares Karen de Bondt een nieuw icoon voor de Bommelerwaard. Het werd een meisje dat verhalen vertelt over de mooie streek tussen de twee grote rivieren, het eiland tussen  de Waal en de Maas. Inmiddels zijn er meerdere schilderijen met de verhalen en het Bommelaertje gemaakt door de Bondt, net als een beeld en de grote muurschildering in Zaltbommel.

Verder op deze pagina lees je het verhaal achter de muurschildering en ontdek je de bijzondere elementen die verwerkt zijn in het schilderij.

Muurschildering

De muurschildering van o.a. het Bommelaertje samen met Hugo de Groot is te zien op de Oliestraat 22 in Zaltbommel. Het verhaal van de muur gaat over het Bommelaertje, een fictief meisje dat een icoon is voor de Bommelerwaard. Samen met haar vrienden brengt zij Hugo de Groot terug naar Zaltbommel. De verschillende elementen op het schilderij dragen bij aan dit verhaal over het heden en verleden en vertellen over de historische waarde van Hugo de Groot’s nalatenschap.

 

Wereldbol

Hugo de Groot schreef in zijn Mare Liberum 400 jaar geleden dat alle handel overzee wereldwijd vrij moet zijn. Daar staat de wereldbol symbool voor. Dit geldt vandaag de dag nog altijd.

Tweede wereldbol

De tweede wereldbol staat als symbool van het samenbrengen van de wereld van toen, nu en die van onze jeugd in de toekomst. In haar andere hand draagt ze het zwaard van Justitia.

Weegschaal

Meisje draagt één van de schalen van de weegschaal van vrouwe Justitia, als symbool voor de basis die door Hugo de Groot gelegd werd in ons rechtssysteem over onze vrijheid in geloof.

Torenhoed

Bommelaertje draagt haar torenhoed. Immers als een bewoner uit de Bommelerwaard de toren van Zaltbommel in de verte ziet, dan is men bijna thuis.

Frivole kraag

Als verbinding met Hugo de Groot draagt Bommelaertje de frivole kraag die Hugo de Groot zelfs als jonge man droeg.

Kistje

Als knipoog naar de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein draagt het Bommelaertje een klein kistje.

Tweede weegschaal

Jongetje draagt de tweede schaal van de weegschaal van vrouwe Justitia. Hij huppelt vrolijk mee en lacht naar Bommelaertje. Het jongetje is zo blij omdat wij volgens onze grondwet in een vrij land leven.

Hugo de Groot

Hugo de Groot draagt kleding zoals in de 17e eeuw, met een vrij platte kraag zoals op zijn bestaande portret-schilderingen.

Meer over het Bommelaertje

Schilderij

Het is allemaal begonnen met het schilderij dat Karen de Bondt maakte voor het Cultuurfestival Bommelerwaard in 2019. Hiervoor riep Karen een meisje in het leven, een fictief meisje dat verhaaltje vertelt over de Bommelerwaard.

Meer informatie

Standbeeld

Na het schilderij creëerde Karen de Bondt een levensgroot beeld van haar. Sinds de zomer van 2021 is deze te bewonderen in de museumtuin van het Stadskasteel in Zaltbommel In de toekomst is het de bedoeling dat het beeld gaat rondreizen door de Bommelerwaard

Meer informatie

Nog meer Bommelaertje

De verhalen van het Bommelaertje zijn ook uitgegeven in een kinderboek. Het boekje is te koop in de museumwinkel van Stadskasteel Zaltbommel.

Meer informatie

Donateurs

Deze muurschildering is mede tot stand gekomen dankzij de bijdrage en donaties van de Van Voorden Stichting, coöperatieve Rabobank, Beleef Bommelerwaard en vrienden en familie van de kunstenares Karen de Bondt. Zonder de bijdrage van deze partijen was het niet mogelijk geweest om de muurschildering te realiseren.