Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Bommelerwaard

Generic filters
Exact matches only

Mikwe

Minnebroederstraat 2

Zaltbommel

Plan je route

  • Rituele badplaats
  • Speelt een belangrijke rol in het jodendom
  • Herinnering aan het Joodse leven

Zaltbommel had ooit een bloeiende joodse gemeente met een eigen synagoge aan de Minnebroederstraat. Bestond die gemeente halverwege de 19de eeuw nog uit ruim 250 personen, aan het begin van de tweede wereldoorlog telde die nog maar 82 leden.

Toen na de tweede wereldoorlog de joodse gemeente in Zaltbommel werd opgeheven, verloor de synagoge  haar functie. Begin jaren 90 van de vorige eeuw werd besloten de synagoge af te breken en het terrein te saneren; daarbij werden sporen aangetroffen van het mikwe.

Het mikwe werd gerestaureerd en vandaag bevindt zich er een klein museum, dat de herinnering aan het joodse leven in Zaltbommel en omgeving levend wil houden. Behalve het bad, het regenwaterreservoir en restanten van de oude vuurplaats vindt de bezoeker hier een zeer uitgebreide tijdlijn, een kleine expositie en een gedenkplaat met de namen van de in de tweede wereldoorlog omgekomen joden uit Zaltbommel e.o.

Openingstijden: van mei t/m september

  • Elke zaterdag van 11.00 uur – 17.00 uur;
  • Elke eerste zondag van de maand van 13.30 uur – 17.00 uur;
  • In september tijdens de Open Monumentendagen ook op zondag geopend.

Buiten de vaste openingstijden is het Mikwe ook te bezoeken. U kunt contact opnemen via info@mikwe.nl of kijk op de website www.mikwe.nl.


Lees meer
Delen: