Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Bommelerwaard

Generic filters
Exact matches only

Deze zomervakantie: ‘Gevangen en Vrijheid’ op Loevestein

11 juli 2020 t/m 30 augustus 2020

Loevestein

5307TG

Poederoijen

Gewapend met een koffer vol verhalen én attributen nemen de Loevestein gidsen je deze zomer mee in het thema ‘Gevangen en Vrijheid’.

“Mijn dekens heb ik in repen gescheurd en aan elkaar geknoopt. Vanuit mijn gevangenis raam zie ik dat de gracht vol zit met wier en ik weet dat ik niet kan zwemmen maar toch zal ik nog één ontsnappingspoging wagen…” Dit schrijft Samuel Prince in 1625 als hij gevangen zit in Staatsgevangenis Loevestein. De ontsnapping van Hugo de Groot is het bekendst, maar hij was zeker niet de enige die wist te ontsnappen. Gewapend met een koffer vol verhalen én attributen nemen de professionele gidsen je deze zomer mee in het thema ‘Gevangen en Vrijheid’.

Elke dag vertellen de gidsen hierover om 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur. Juist dit jaar, waarin we 75 jaar vrijheid vieren, hebben we ervaren hoe het is om in quarantaine te zitten, om niet naar school te kunnen gaan en om dingen die we voorheen als vanzelfsprekend beschouwden opeens te moeten laten. Vind je thuisquarantaine vergelijkbaar met gevangen zitten? Waar denk jij aan bij een gevangenis? Mag je in dit land je mening geven zonder opgepakt te worden door de politie? En mag je hier geloven wat je wilt? En is dit overal zo…? Wat er precies in de koffer zit? Onder andere brieven dus. Oude brieven van de bewoners van Loevestein door de eeuwen heen. Wat betekende vrijheid voor hen?

Speeddaten met Hugo en Maria
Afgelopen maanden hebben velen van ons thuisgewerkt. Soms met rond rennende en lawaai makende kinderen. Daar kan Hugo de Groot over meepraten, dat was 400 jaar geleden niet anders toen hij gevangen zat, mét zijn gezin. Wil je weten hoe hij er mee om ging? Of heb je altijd al willen weten wat Hugo zijn favoriete boek is? Of zijn meest waardevolle bezit? Hoe Maria de kinderen bezighield in gevangenschap? En hoe ze nou precies die ontsnapping hebben voorbereid? Deze zomer kun je speeddaten met Hugo en Maria op Loevestein.

Je kunt Hugo en Maria 1 op 1 vragen stellen, of als groep met je gezin (huishouden). Natuurlijk op veilige afstand. Bekijk de data waarop ze er zijn op de website. Kun je niet naar Loevestein toe? Op de Loevestein Facebook pagina beantwoorden Hugo en Maria vragen in video’s.

In de zomervakantie, van 11 juli t/m 30 augustus 2020, is Loevestein dagelijks open van 10:00 – 17:00 uur.

Online reserveren
Wegens het corona-virus is Loevestein op dit moment alleen toegankelijk met een online gereserveerd entreebewijs en een tijdsblok ticket. Per uur zijn er 100 tijdsblok tickets beschikbaar die toegang geven tot de hele vesting, inclusief het kasteel, de tentoonstelling ‘Opgegraven!’ en het horeca terras. Je reserveert een tijdsblok ticket voor je aankomst bij de entree, daarna kun je tot sluitingstijd blijven.


Lees meer