Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Bommelerwaard

Generic filters
Exact matches only

Herfstvakantie op Slot Loevestein – aan het werk –

24 oktober 2021 t/m 31 oktober 2021 van 10:00 - 17:00 uur

Loevestein 1

5307 TG

Poederoijen

In het vakantieverhaal wordt gekeken naar de beroepen op Loevestein in de tijd van de Hollandse Waterlinie. Er waren toen vooral gevangenen en soldaten, maar het was in die tijd heel gewoon om je vrouw en kinderen mee te nemen. En die kinderen moeten ook naar school. Loevestein was in feite een klein dorp met beroepen als schoolmeester, bakker, vroedvrouw en dominee. Tegenwoordig zijn er gidsen in plaats van soldaten en is er geen kasteelheer maar een beheerder. En over 100 jaar? Wat voor beroepen zullen er dan zijn? De professionele gidsen vertellen het vakantieverhaal meerdere keren per dag.

EXTRA ACTIVITEITEN
“De anderhalve meter regel is verdwenen en daardoor is er ook weer wat meer mogelijk met extra activiteiten,” vertelt beheerder Tim Schrijver enthousiast. “Daar spelen we direct op in. Het thema ‘Aan het werk’ en oude ambachten past perfect bij het decor van ons slot en de vesting.” In de Middeleeuwen reisden de touwslager, vlechter en ijzersmid mee met toernooien en trokken ze van stad naar stad. In de vesting kun je van 21 t/m 24 oktober zelf zien hoe dat in zijn werk ging. De Meyden van Loevestein zijn present om je mee terug te nemen naar vervlogen tijden. In het weekend van 23 en 24 oktober laten zij kinderen op speelse wijze kennis maken met middeleeuwse gebruiken en gewoonten: ambachten, dansen, koken en spelletjes spelen. Om naar te kijken of om zelf mee te doen. Ook is de kasteelschutter dit weekend aanwezig om demonstraties te geven en een wapenschouw. Kijk op de website om te zien welke ambachten er op welke dag zijn.

1001 BOMMEN EN GRANATEN
In de herfstvakantie kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart.

Meer informatie
In de herfstvakantie is Loevestein t/m 31 oktober elke dag open van 10:00 – 17:00 uur. Kijk voor meer informatie en het dag-programma op de website.


Lees meer
Delen: