Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Bommelerwaard

Generic filters
Exact matches only

Sfeervolle kerstvakantie vol verhalen op Loevestein

10 december 2022 t/m 8 januari 2023 van 10:00 - 17:00 uur

Loevestein 1

5307 TG

Poederoijen

Een kasteel in sfeervolle kerststemming, dat is Loevestein deze kerstvakantie. Overal fonkelende lichtjes, een mooi gedekte bankettafel, warme chocolademelk en natuurlijk heel veel kerstverhalen. In de geschiedenis van dit stoere kasteel zijn er genoeg echte verhalen te vinden, zoals die over ridder Dirc Loef van Horne. Hoe bracht hij zijn avonden het liefst door? Hij zat in elk geval niet braaf met een boek voor de haard kunnen we je verklappen.

In de grote zael van het kasteel staan drie mooi gedekte tafels, elke uit een andere eeuw, en elk met een eigen verhaal. Professionele museumgidsen vertellen je hoe er in de tijd van ridder Dirc en Hugo de Groot kerst gevierd werd. En wist je dat fortwachtersechtpaar Schanstra in de Eerste Wereldoorlog maar liefst honderden gasten op bezoek kreeg tijdens Kerst? Wie waren dat, en wat stond er op het menu? Naast het vakantieverhaal zijn er dagelijks oudhollandse spellen en kun je je kerstwens schrijven voor in de grote kerstboom op de binnenplaats. Verder is er regelmatig live kerstmuziek en zijn er rondleidingen. Deze vakantie kun je ook de tentoonstellingen “Denkend aan water” en “400 jaar Hugo de Groot” bezoeken, dit is inbegrepen bij je toegangskaartje.

Meer dan een kilometer kerstverlichting
Beheerder Tim Schrijver is er druk mee geweest. “Meer dan 1.000 lampjes hebben we ingedraaid om een kilometer kerstverlichting op te kunnen hangen rondom de vesting. Tel daarbij 500 meter sfeervolle verlichting op die bij de soldatenhuisjes hangt en de 25 kerstbomen en kerstkransen die er zijn en je kunt je wel voorstellen dat het een bijzonder gevoel geeft om deze vakantie Loevestein te bezoeken.” Dat is helemaal goed te zien tijdens de kaarsverlichte rondleidingen van 27 en 28 december en 3 en 4 januari. “Die zijn magisch,” aldus Tim. “En als ik je een tip mag geven, het is een origineel cadeau voor onder de boom,” verklapt hij. “Verras je geliefde, bedank je ouders of neem je kinderen mee tijdens deze onvergetelijke belevenis. Er is een ontvangst met warme chocomel bij een knisperend vuurtje terwijl je toegezongen wordt met live kerstliedjes. Daarna geniet je van een stamppotbuffet en dan word je rondgeleid door het kasteel dat speciaal voor deze avond verlicht wordt met honderden kaarsen.”

Praktische informatie
Het kerstverhaal op Loevestein wordt verteld van 10 december t/m 8 januari. Het museum is dagelijks open van 10:00 – 17:00 uur, behalve op 1e Kerstdag, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag, dan is het gesloten. Een kaartje koop je online of aan de kassa. Er zijn regelmatig leuke extra’s zoals live muziek en workshops. Check voor je bezoek de website, www.slotloevestein.nl.


Lees meer
Delen: