Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Bommelerwaard

Generic filters
Exact matches only

Tentoonstelling ‘Cultuur onder vuur’ bij Slot Loevestein

23 november 2020 t/m 28 februari 2021

Loevestein 1

5307 TG

Poederoijen

De tentoonstelling “Cultuur onder vuur” is opgebouwd als een drieluik. Het eerste deel gaat over Slot Loevestein en andere schuilplaatsen waar Nederlands erfgoed tijdens de oorlog was ondergebracht. Waarom maakte de Nachtwacht een zwerftocht door het land? Waarom besloot de overheid al voor de oorlog om kunstbunkers te bouwen in de duinen?

Het tweede deel richt zich op de bescherming van erfgoed wereldwijd, met een indrukwekkende fototentoonstelling die de Nederlandse Unesco Commissie heeft samengesteld. Hier wordt verteld hoe het oorlogsgeweld leidde tot het eerste internationale verdrag over de bescherming van erfgoed: de UNESCO Haagse Conventie van 1954. De fototentoonstelling wordt aangevuld met bijzondere verhalen over hoe mensen in zeer moeilijke omstandigheden hun erfgoed veilig probeerden te stellen. Bovendien zijn er speciaal voor de tentoonstelling na 75 jaar weer enkele van de duizenden oude archiefstukken te zien, die er destijds waren ondergebracht, waaronder een brief van Hugo de Groot aan Prins Maurits, de eerste besluiten van de VOC en een brief van Johan van Oldenbarnevelt.”

In het derde en laatste deel wordt het publiek betrokken bij de vraag: waarom moet cultureel erfgoed beschermd worden? Wat betekent erfgoed voor een land, een gemeenschap, wat betekent het voor de bezoekers? Welk erfgoed is voor jou belangrijk en moet bewaard blijven voor de toekomst?


Lees meer