Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Bommelerwaard

Generic filters
Exact matches only

Werelderfgoed Slot Loevestein gratis toegankelijk op Open Monumentendag

10 september 2022 van 10:00 - 17:00 uur

Loevestein 1

5307 TG

Poederoijen

Slot Loevestein zal dit jaar voor het eerst meedoen aan open monumentendag. Op zaterdag 10 september is er gratis toegang tot de vesting, het kasteel en de tentoonstellingen. Wegens de verwachte drukte zijn er tijdsblokken ingesteld voor deze dag. Je kunt je vooraf online aanmelden via de website van het slot.

RIJKSMUSEUM LOEVESTEIN
Slot Loevestein is meer dan een stoer kasteel dat door ridder Dirc Loef van Horne in 1358 is gebouwd. Het was dé Staatsgevangenis van Nederland in de 17e eeuw en het was een belangrijke vesting in de Hollandse Waterlinie. Vandaag de dag is het een rijksmuseum. ”Tijdens Open Monumentendag willen we bewoners uit de regio en de bezoekers van ver (opnieuw) kennis laten maken met dit bijzondere erfgoed, wat sinds vorig jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst staat,” aldus directeur Ed Dumrese. “Het behouden van, en beleefbaar maken van ons culture erfgoed is onze missie. We hopen op 10 september dan ook veel mensen hier te mogen begroeten,” sluit Dumrese af.

Bezoekers kunnen dan ook de nieuwe tentoonstelling “Denkend aan water” bezoeken. Loevestein en water zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Het slot is ontstaan, verdedigd én bedreigd door water. Wat betekent water voor Loevestein? En wat betekent het voor jou? Kom er achter in deze tentoonstelling, waar je kunt zweven op een schommel in de golven, een stortbui tegenkomt op de zolder van het kasteel en jezelf kan bekijken in een echte waterspiegel. Surrealistisch en magisch, maar ook confronterend. Want hoe voelt het als eeuwenoud erfgoed onder de golven verdwijnt?

Open Monumentendag
Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. De Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

Praktische informatie
Slot Loevestein biedt gratis toegang op zaterdag 10 september voor Open Monumentendag. Aanmelden kan vanaf 24 augustus via www.slotloevestein.nl/agenda/open-monumentendag. Ook voor museumkaart en vestingpashouders is het nodig om een tijdsblokreservering te maken. Je reserveert een tijd voor binnenkomst en kunt daarna zo lang blijven als je wilt. Het is niet mogelijk om op de dag zelf aan de kassa nog kaarten te reserveren.


Lees meer
Delen: